Pikantní polévka s rajčaty a zázvorem

Ingredience

10 velkých rajčat
1 větší cibule (případně 5 šalotek)
česnek
10 dkg sýru Gouda
10 dkg zelených oliv
sůl
2 chilli papričky
1 malý zázvor
½ lžičky kurkumy
½ lžičky bazalky
½ lžičky oregana
¼ lžičky šalvěje
¼ lžičky tymiánu
¼ lžičky rozmarýnu
olej

Příprava jídla

Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno, zázvor rozdělte na 4 – 6 kusů. Do rozehřátého hrnce s trochou oleje přidejte cibuli. Až bude mít cibule zlatavou barvu, přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku, zázvor a nechte chvilku provonět.

Rajčata nakrájené na menší kousky přidejte do hrnce společně s 2 dcl vody. Směs osolte, přidejte čerstvou nebo sušenou bazalku, oregano, šalvěj, tymián, rozmarýn a chilli papričky. Směs pomalu vařte 15 minut. Poté vytáhněte zázvor.

Rozdělte směs na polovinu a jednu část rozmixujte pomocí tyčového mixéru a opět části smíchejte. Rozmixováním docílíte hustější, krémovitou polévku i bez použití mouky.

Přidejte olivy, kurkumu a nakrájený sýr a vařte, než se sýr rozpustí. Doporučuji jíst s čerstvě upečenou bagetou.

V tomto receptu jsou obsaženy z účinných látek mj. lykopen (v tepelně upravených rajčatech), quercetin (cibule), allicin (česnek), kurkumin (kurkuma), carnosol a apigenin (oregano), kyselina ursolová (bazalka, tymián, šalvěj), kyselina rozmarýnová (rozmarýn) a některé další látky.
Po tomto jídle je optimální užívat kurkumin, vitamín C, withánii somniferu či EGCG. EGCG se výborně páruje s quercetinem, který umožňuje tělu EGCG více využít. Pro vitamín C je nejlepším doplňkem lykopen, který také výrazně zvyšuje využití vitamínu C v těle. Kurkumin vykazuje synergii u síly protinádorového účinku s quercetinem, lykopenem i apigeninem. Zázvor působí protizánětlivě.