Hodně pozornosti se věnuje tomu, co by lidé s rakovinou neměli jíst, ale méně prostoru tomu, co by jíst měli. Do tohoto článku budu postupně doplňovat položky stravy, které budou nápomocny v léčbě. Čím více mechanismů je uvedeno v závorce za nimi, tím je potravina potenciálně účinnější. Zkuste zařadit některé z níže uvedených položek alespoň 1x za týden do vašeho jídelníčku.
Doporučení pro ovoce a zeleninu. Omývat 15-30 vteřin pod proudem tekoucí vody. Účinnost omytí může být ještě zvýšena použitím teplé vody a vody s přídavkem octa (10 % octa a 90 % vody). Jde o odstranění možných zbytků pesticidů.
Potraviny
kardamom: LACTB aktivace (gamma bisabolene)
citrón: LACTB aktivace (gamma bisabolene); potlačení IL-8 (luteolin)
* Citrón a některé jiné citrusové plody obsahují látku d-limonene. Optimální příprava je domácí limonáda z čerstvě vymačkaných citrónů včetně dužiny (dužina obsahuje limonenu nejvíce). Úplně nejvyšší obsah limonenu má slupka citrónů, ale tady bychom museli dávat velký pozor o jaký citron jde, protože většina v obchodech je chemicky ošetřena a slupka je tak nepoživatelná.
kubabový pepř: LACTB aktivace (gamma bisabolene)
zázvor: inhibitor Bcl-2; regulace Myc; snížení aktivity hTERT; inhibice COX-2 (shogaol)
brokolicové klíčky: potlačení NF-kB (sulphoraphane); blokace WNT signalizace (sulphoraphane); blokace beta catenin signalizace (sulphoraphane); blokace MIF (sulphoraphane)
omega-3 mastné kyseliny: potlačení IL-6; inhibitor Bcl-2 (EPA); zřejmě vliv na snížení COX-2
Zdroje omega-3 mastných kyselin: zejména ryby: sleď, makrela, losos, sardinky, pstruh mořský, okoun a tuňák
losos, pstruh: stimulace lymfocytů a NK buněk (astaxanthin)
vlašské ořechy, pekanové ořechy: blokace AR receptorů (urolithin)
* z ořechů mají nejlepší výsledky ve výzkumech: vlašské a pekanové. A pak také arašídy.
Vhodné zejména u rakoviny prostaty (Ellis) a tlustého střeva (Nakanishi, 2016)
granátová jablka: blokace AR receptorů (urolithin)
Zelený čaj
potlačení IL-6 (EGCG); potlačení IL-8 (EGCG); inhibice WNT signalizace (EGCG); IGF-1R blokace (EGCG); aktivace RB1 (EGCG); inhibitor Bcl-2 (EGCG); blokace Hsp70 (EGCG); blokace Hsp90; ENOX-2 inhibitor (EGCG); inhibice proteazomu; blokace Akt (EGCG); inhibice mTOR (EGCG); blokace MIF (EGCG); COX-2 inhibice (EGCG); blokace TNF-alfa (EGCG); inhibitor angiogeneze (EGCG)
Karobová mouka
potlačení IL-6 (EGCG); potlačení IL-8 (EGCG); inhibice WNT signalizace (EGCG); IGF-1R blokace (EGCG); aktivace RB1 (EGCG); inhibitor Bcl-2 (EGCG); blokace Hsp70 (EGCG); blokace Hsp90; ENOX-2 inhibitor (EGCG); inhibice proteazomu; blokace Akt (EGCG); inhibice mTOR (EGCG); blokace MIF (EGCG); COX-2 inhibice (EGCG); blokace TNF-alfa (EGCG); inhibitor angiogeneze (EGCG)
- protirakovinové účinky karobu jsou dány zejména tím, že obsahuje vysoké koncentrace EGCG (stejně jako zelený čaj). Navíc karob snižuje špatný LDL cholesterol u lidí, kteří ho mají vysoký a pomáhá při průjmech.
černý čaj: potlačení IL-8 (theaflavin)
ananas: potlačení IL-8 (bromelain); inhibice TNF-alpha (bromelain)
Cibule
potlačení IL-8 (quercetin; luteolin); blokace PARP (quercetin); inhibice WNT signalizace (quercetin); inhibice beta catenin signalizace (quercetin); IGF-1R blokace (quercetin); COX-2 inhibice (quercetin)
Kapary
potlačení IL-8 (quercetin); blokace PARP (quercetin); inhibice WNT signalizace (quercetin); inhibice beta catenin signalizace (quercetin); IGF-1R blokace (quercetin); COX-2 inhibice (quercetin)
Listy libečku
potlačení IL-8 (quercetin); blokace PARP (quercetin); inhibice WNT signalizace (quercetin); inhibice beta catenin signalizace (quercetin); IGF-1R blokace (quercetin); COX-2 inhibice (quercetin)
Červená paprika
potlačení IL-8 (quercetin); blokace PARP (quercetin); inhibice WNT signalizace (quercetin); inhibice beta catenin signalizace (quercetin); IGF-1R blokace (quercetin); ENOX-2 inhibitor; COX-2 inhibice (quercetin)
černý rybíz: blokace PARP (myricetin)
brusinky: blokace PARP (myricetin)
jahody: blokace PARP (fisetin); inhibice Akt (fisetin)
Tymián
potlačení IL-8 (luteolin; apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin); blokace MIF (kafeická kyselina);
Petržel
potlačení IL-8 (luteolin; apigenin); inhibice PARP (myricetin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin)
- mnohem vyšší obsah apigeninu má petržel sušený, oproti čerstvému
Pepermint
potlačení IL-8 (luteolin; apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin); blokace MIF (kafeická kyselina)
Artyčoky
potlačení IL-8 (luteolin; apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin)
chilli: potlačení IL-8 (luteolin); aktivace p53 (luteolin); ENOX-2 inhibitor (capsaicin)
bazalka: potlačení IL-8 (luteolin); aktivace p53 (luteolin)
citrusové ovoce: potlačení IL-8 (luteolin); aktivace p53 (luteolin)
Oregáno
LACTB aktivace; potlačení IL-8 (apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin)
Celer
potlačení IL-8 (luteolin; apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); aktivace p53 (luteolin); inhibice Akt (apigenin)
heřmánek: potlačení IL-8 (apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); IGF-1R blokace (apigenin); inhibice Akt (apigenin)
Rozmarýn
potlačení IL-8 (apigenin); inhibice HIF-1 (apigenin); inhibice VEGF (apigenin); inhibice GLUT1 (apigenin); inhibice beta catenin signalizace (kyselina karnosolová); IGF-1R blokace (apigenin); blokace AR receptorů; inhibitor Bcl-2 (carnosol); inhibice EGFR (rosmaricin); inhibice Akt (apigenin); COX-2 inhibice (carnosol)
šalvěj: inhibice beta catenin signalizace (kyselina karnosolová); inhibitor Bcl-2 (carnosol); blokace MIF (kafeická kyselina); COX-2 inhibice (carnosol)
Slupky vinných hroznů
potlačení IL-6 (resveratrol); potlačení IL-8 (resveratrol); IGF-1R blokace (resveratrol); blokace ER signalizace (resveratrol); blokace PI3K (resveratrol); blokace AktT (resveratrol); aktivace PTEN (resveratrol); aktivace ARID1A (resveratrol); inhibitor Bcl-2; blokace Akt (resveratrol); blokace hTERT (resveratrol); inhibice mTOR (resveratrol); inhibice PI3K kinázy (resveratrol); COX-2 inhibice (resveratrol); blokace GLUT (resveratrol); inhibitor angiogeneze (resveratrol)
* Nejvíce v odrůdě Pinot Noir. Problémem může být chemické ošetření vinné révy (článek SZÚ)
Borůvky
potlačení IL-6 (resveratrol); potlačení IL-8 (resveratrol); blokace PARP (myricetin); IGF-1R blokace (resveratrol); blokace ER signalizace (resveratrol); blokace PI3K (resveratrol); blokace AktT (resveratrol); aktivace PTEN (resveratrol); aktivace ARID1A (resveratrol); inhibice Akt (fisetin); blokace PARP (fisetin); blokace Akt (resveratrol); blokace hTERT (resveratrol); inhibice mTOR (resveratrol); inhibice PI3K kinázy (resveratrol); COX-2 inhibice (resveratrol); blokace GLUT (resveratrol); inhibitor angiogeneze (resveratrol)
Arašídy
potlačení IL-6 (resveratrol); potlačení IL-8 (resveratrol); IGF-1R blokace (resveratrol); blokace ER signalizace (resveratrol); blokace PI3K (resveratrol); blokace AktT (resveratrol); aktivace PTEN (resveratrol); aktivace ARID1A (resveratrol); blokace Akt (resveratrol); blokace hTERT (resveratrol); inhibice mTOR (resveratrol); inhibice PI3K kinázy (resveratrol); COX-2 inhibice (resveratrol); blokace GLUT (resveratrol); inhibitor angiogeneze (resveratrol)
- nejvíce resveratrolu mají naklíčené arašídy (naklíčit půjdou pouze mechanicky loupané, ne pražené)
- pozor na nebezpečí aflatoxinů. Přehled bezpečných a nezávadných arašídových másel viz ADost. A přehled arašídů viz DTest. Problém je, že co bylo kdysi otestováno jako ok, může dnes už být závadné.
Kakaový prášek
potlačení IL-8 (quercetin); blokace PARP (quercetin); inhibice WNT signalizace (quercetin); inhibice beta catenin signalizace (quercetin); IGF-1R blokace (quercetin); potlačení IL-6 (resveratrol); potlačení IL-8 (resveratrol); IGF-1R blokace (resveratrol); blokace ER signalizace (resveratrol); blokace PI3K (resveratrol); blokace AktT (resveratrol); aktivace PTEN (resveratrol); aktivace ARID1A (resveratrol); blokace Akt (resveratrol); blokace hTERT (resveratrol); inhibice mTOR (resveratrol); inhibice PI3K kinázy (resveratrol); COX-2 inhibice (resveratrol); blokace GLUT (resveratrol); inhibitor angiogeneze (resveratrol)
lékořice: potlačení IL-8
Kurkuma
potlačení IL-6 (kurkumin); potlačení IL-8 (kurkumin); blokace PARP (curcumin); inhibice WNT signalizace (kurkumin); inhibice beta catenin signalizace (kurkumin); IGF-1R blokace (curcumin); blokace AR receptorů (kurkumin); inhibitor Bcl-2 (kurkumin); CRM1 inhibice (kurkumin); blokace Mcl1; inhibice EGFR; inhibice Akt (kurkumin); inhibice mTOR (kurkumin); inhibice PI3K kinázy (kurkumin); blokace MIF (kurkumin); COX-2 inhibice; blokace TNF-alfa; inhibitor angiogeneze
Olivový olej: inhibice COX-2 (oleuropein, hydroxytyrosol)
Sladké brambory (batáty): protease inhibitor (SPP); redukce VEGF (sporamin); Akt/GSK-3 downregulace (sporamin)
Avokádo: inhibice COX-2 (persenone A); inhibice iNOS (persenone A)
ostropestřec: inhibice beta catenin signalizace (silymarin); vliv na GLUT4 (silybin)
černuchá setá (egyptský černý kmín): potlačení IL-8 (thymoquinone)
brukvovitá zelenina: inhibice telomerázy; blokace Akt (DIM, I3C)
sójové produkty: inhibice telomerázy (genistein/daidzein); IGF-1R blokace (genistein); blokace NF-kB (genistein); inhibice beta catenin signalizace (genistein); blokace Akt (genistein)
skořice: blokace MIF (kafeická kyselina)
rajčata: IGF-1R blokace (lykopen); blokace AR receptorů (lykopen)
- tepelně upravená rajčata mají mnohonásobně více lykopenu než syrová
meloun: IGF-1R blokace (lykopen)
ibišek súdánský (jako čaj): inhibitor Bcl-2
lapacho (jako čaj): inhibitor Bcl-2; aktivace nádorové nekrózy (beta-lapachon)
káva: inhibice mTOR (kofein)
cannabis: blokace TNF-alfa
Pro zajímavost budu dodávat i recepty na stravu u onkologických pacientů od dalších lidí. Jako první vkládám doporučení léčitele pana Skalky (rozhovor). Jediné s čím bych nesouhlasil jsou grilovaná jídla.
Doplňující informace:
Doplňky stravy
Ashwaganda (Withania somnifera): potlačení IL-6; blokace Notch
Vitamín D3: potlačení IL-8; COX-2 inhibice
Artemisinin: potlačení IL-8
Honokiol (látka v magnólii): aktivace PTEN
šišák bajkalský (tinktura v alkoholu): inhibitor Bcl-2;, inhibice Mcl-1 (wogonin); inhibice EGFR; inhibice PI3K kinázy (wogonin); blokace MIF (baicalin); regulace Myc
Aktivace proteinu LACTB
Studuje Češka Zuzana Kečkéšová (viz článek), která se zaměřila na orgány v těle, které rakovinu nemívají (nebo jen velmi vzácně) a zkoumá, co se v nich děje jinak. Zjistila, že svaly, srdeční sval, slezina či chrupavky, kde se vyskytují nádory jen velmi vzácně, oplývají aktivitou nádor potlačujícího enzymu LACTB. Aktivátorem LACTB je např. látka gamma bisabolene. Ta se nachází např. v kardamomu, oregánu, citrónu nebo kubabovém pepři.
Potlačení Interleukinu 6 a Interleukinu 8
Důležité pro snížení rizika metastáz (Hopkins, 2017). IL-6 redukuje Ashwaganda (Withania somnifera; např. Noshahr, 2015), EGCG (Ahmed, 2008), omega-3 mastné kyseliny.
IL-8 je reduková (přebírám z tohoto článku):
- kalorická restrikce (Willete, 2013); omezení příjmu, ale narozdíl od půstu/hladovky pořád zůstává nějaký druh stravy, aby se zajistil příjem nezbytných minerálů a vitamínů. Má vliv na potlačení jak IL-6, tak IL-8.
- půst (Unalacak, 2011)
- Quercetin
(R, R2, R3, R4, R5)
- Bromelain (R)
- Probiotics (Bai, 2004)
- Resveratrol (Kloesch, 2011)
- Luteolin (R, R2)
- Apigenin (R)
- Lékořice (Bodet, 2008)
- Kurkumin (Jain, 2009)
- Ostropestřec/Thymoquinone (R)
- Vitamin D3 (R)
- Theaflavins (Aneja, 2004)
- Artemisinin (R)
Článek publikován 25.6.2017
Datum poslední aktualizace:
Autor: Patrik Schoupal