Rajčatové crème brûlée

rajcatove cremeIngredience

5 velkých rajčat
1 střední cibule (případně 3 šalotky)
3 stroužky česneku
½ lžičky kurkumy
sůl
½ lžičky bazalky
½ lžičky oregana
olej

Příprava jídla

Nakrájejte cibuli nadrobno. Do rozehřáté pánve s trochou oleje přidejte cibuli. Až bude mít cibule zlatavou barvu, přidejte nadrobno nakrájené stroužky česneku a nechte chvilku provonět. Čtyři rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte do pánve. Směs osolte, přidejte čerstvou nebo sušenou bazalku a oregano. Směs pomalu vařte 15 minut. Ke konci vaření přidejte kurkumu.

Zapékací misky vymažte trochou oleje. Poslední rajské jablíčko nakrájejte na tenká kolečka. Na dno zapékacích misek rozložte kolečka rajčat a na ně přidejte z pánve rajčatovou směs, celou směs posypte vrstvou nastrouhaného čedaru. Vložte misky na 10-15 min do trouby na 160 °C. Doporučuji jíst s čerstvě upečenou bagetou.

Pro pálivější verzi do pánve společně s rajčaty přidejte chilli papričku.

V tomto receptu jsou obsaženy z účinných látek mj. lykopen (v tepelně upravených rajčatech), quercetin (cibule), allicin (česnek), kurkumin (kurkuma), carnosol a apigenin (oregano), kyselina ursolová (bazalka) a některé další látky.
Po tomto jídle je optimální užívat kurkumin, vitamín C, withánii somniferu či EGCG. EGCG se výborně páruje s quercetinem, pro vitamín C je nejlepším doplňkem lykopen. Kurkumin vykazuje synergii s quercetinem, lykopenem i apigeninem.