Budwig dieta (lněný olej/semínka a tvaroh)

Shrnutí článku Budwig dieta, lněný olej/semínka a tvaroh

V článku rozebírám některá nepravdivá tvrzení bulváru, která se objevují v souvislosti s Budwig protokolem. Popisuji jeho složení a způsob jakým by se měla směs připravovat a z čeho. Upozorním na důležitý fakt o lněném oleji, který je třeba mít na zřeteli a to že některé oleje v sobě nemusí mít žádné lignany a jak to vyřešit. Podrobně rozeberu teoretické podklady pro důvody kvůli kterým může dietní protokol Budwigové u rakovin účinkovat.
V článku docházím k závěru, že konzumace lněného oleje/semínek a tvarohu je bezpečnou, bezproblémovou a nadějnou metodou. Jde o položku stravy, která nemá kontraindikace s klasickou, ani alternativní léčbou a tím pádem je možno ji pro onkologické pacienty doporučit. Doporučit ji lze zcela určitě u žen. Situace u mužů je méně jasná.
Zařazením Budwig směsi přidáme důležitý střípek do mozaiky komplexního zásahu, který může vést ke zvýšení šance na vyléčení.

Johanna Budwigová

Johanna Budwigová je populární stálicí v titulcích alternativního bulváru a jedním z častých doporučení lidí v diskuzních skupinách, pokud padne dotaz na alternativní léčbu rakoviny. Pár příkladů:

Léčivo, za které se nepořádají obludné růžové pochody: Německá vědkyně vynalezla již před lety úspěšný a jednoduchý lék na rakovinu. Protiproud přináší recept.“

Táto žena premenila 2 látky na liek proti rakovine. Potom ju vláda umlčala – Johanna Budwigová“

Vyrobte si liek na rakovinu – koniec priemyslu smrti“

Oproti bulváru nepovažuji dietní protokol za lék na rakovinu, ale jen za zajímavou formu doplnění stravy, která může zvýšit šance na vyléčení a některým pacientům přinést benefit. Bulvár mluví o léku na rakovinu jen proto, abyste na články klikli. Čím více kliků, tím větší zájem o umístění reklamy na jejich stránky. Je to jen takový boj o pozornost (vědomí).

Budwigová a Nobelova cena

Často se objevuje informace, že byla nominována na Nobelovu cenu a články uvádějí různá čísla od 5x až po 7x. Pravdou je, že neexistuje žádný podklad, že by kdy byla nominována na Nobelovu cenu. Nominace se zveřejňují až po uplynutí 50 let (odkaz) a v oblasti medicíny jsou aktuálně známy pouze nominace od roku 1901 do roku 1953 a v těchto jméno Budwigové nefiguruje.

Budwigová byla zřejmě nominována na cenu s názvem Right Livelihood Award, která bývá označována jako alternativní Nobelova cena a je udělována od roku 1980. Jsou známi jen držitelé této ceny a Budwigová mezi nimi není.

Informace o „sedminásobné nominaci Budwigové na Nobelovu cenu“ je záměrnou manipulací, která má navodit dojem, že jde o osobu ve vědeckém světě uznávanou (nominace na Nobelovu cenu má přísná pravidla a málokdo na ni dosáhne). Tímto uvádím tyto informace z bulváru na pravou míru.

Byznys modely

Stejně jako u Gerson terapie se i na odkazu Johanny Budwigové snaží různí podnikatelé vybudovat byznys. Např. 2 týdenní léčebný pobyt v Budwig centru ve španělské Malaze vyjde na 10500 euro (cca. 280 tisíc korun). Na obyčejný tvaroh a lněný olej se totiž nabalí ubytování a různé více či méně pofiderné „léčebné“ procedury. Přidá se pár krabiček různých doplňků stravy, pár ovocných a zeleninových šťáv a máme z toho 2 týdny s plnou penzí za nesmyslných 280 tisíc. I ubytování pro 2 lidi v nejluxusnějším 5 hvězdičkovém hotelu v Malaze s polopenzí vyjde na 2 týdny na 88 tisíc. Ta přirážka za to, že vám ten tvaroh s olejem namíchají sami je „úžasná“.

Směs Budwigové

Směs se vytvoří ze dvou složek: lněných semínek / lněného oleje a tvarohu. Panují nejasnosti v tom o jaký druh tvarohu má jít. Např. tento článek hovoří (nesprávně) o tučném tvarohu s více než 10% tuku. Správně by ale mělo jít o tvaroh nízkotučný (2% tuku a méně), s podílem bílkovin (proteinů) kolem 12-14%. Budwigové totiž šlo o obsah bílkovin (aminokyselin), které dle její teorie napomáhají rozpustnosti účinných látek ve lněném oleji/semínkách.

Podle stránky CancerTutor se konzumují např. 4 polévkové lžíce tvarohu s 2 polévkovými lžícemi lněného oleje 2x nebo vícekrát denně. Směs se musí dobře promíchat. Poměr surovin je 2 ku 1 (tvaroh:olej). Doporučuje se použít tyčový mixér nastavený na pomalejší otáčky. Nejprve se dá do misky tvaroh, pak lněný olej, následně se vše důkladně rozmíchá. Na konci lze přidat něco k ochucení, použít lze např. skořici, mandle, různé druhy ořechů, kakao (zřejmě myšleno raw), banán, kokos, borůvky (a jiné lesní bobule), maliny, vanilku apod. Směs je třeba připravit těsně před konzumací a hned za čerstva zkonzumovat.

V Bill Hendersson protokolu je navrhována upravená verze a to takto: 2/3 hrníčku nízkotučného tvarohu a 6 polévkových lžíc lněného oleje. Hendersson protokol má v základu Budwig směs, ale protokol obsahuje řadu dalších složek, z nichž některé by sama Budwigová ve své době nedoporučila. Hendersson protokol obsahuje navíc např. betaglukany, zelený ječmen, extrakt ze zeleného čaje aj.

Dietní doporučení a zákazy

Dietní protokol Budwigové nejsou pouze tvaroh a lněný olej/lněná semínka. Celý její protokol je komplexním stravovacím doporučením. Na seznam potravin, které se nesmí konzumovat, patří např. cukr v jakékoliv podobě, zvířecí tuky, ryby, potravinářsky upravené potraviny, sója a většina mléčných výrobků. Zakázán je kofein, tabák a také alkohol (s výjimkou malých dávek červeného vína a šampaňského).

Naopak doporučeny jsou zelenina a ovoce a z nich vlastnoručně připravené šťávy. Strava je v podstatě vegetariánská a bez laktózová (s výjimkou tvarohu). U cukrů je výjimkou med, který se může používat. Dle Budwigové je důležitý také častý pobyt na slunci.

Příklad denní stravy v Budwig protokolu

Níže uvádím příklad jen v hrubých obrysech, zájemci nechť si dohledají detailní recepty sami.

  • před snídaní: sklenice šťávy z kysaného zelí
  • snídaně: šálek zeleného čaje, výjimečně černého a Budwig směs: lněný olej +tvaroh a k tomu musli směs připravená z mletých lněných semínek, kde se přidává med, borůvky (či jiné bobule), oříšky a kousky ovoce (recept)
  • před obědem: čerstvé šťávy, zejména z mrkve, celeru a jablka, či řepa a jablka a ředkvičky.
  • oběd: Budwig směs, jako ke snídani; raw zeleninový salát a oběd (vařená strava; dle pravidel z knih Budwigové). K pití šálek zeleného nebo bylinného čaje.
  • večeře: raw salát, případně vegetariánská polévka s pohankou či ječmenem; nebo vařené jídlo podle stejných pravidel jako pro oběd

Lze si dát i sklenici červeného vína či šampaňského. Šampaňské Budwigová doporučovala pít jako alternativu k ovocné šťávě spolu s mletými lněnými semínky, nejspíše z důvodu, že by to mohlo pomoci s trávením a absorpcí. Červené víno chápala Budwigová jako pomoc při nespavosti a proti bolesti.

Teoretické pozadí Budwig směsi

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Důležitost vzájemného poměru.

Kyselina alfa linolenová (ALA) patří do skupiny omega-3 mastných kyselin. Budwigová se domnívala, že lidé v Evropě mají nedostatek této varianty mastných kyselin. ALA se kromě lněných semínek nachází ve velkém množství také v chia semínkách a v semínkách kiwi.

Konzumace omega-3 mastných kyselin snižuje riziko vzniku rakoviny prsu (Khankari, 2015). Dále snižuje hladinu cholesterolu a může snížit riziko opětovné mrtvičky (článek MSK). Omega-3 vykazují protizánětlivé účinky.

Objevily se výsledky dle kterých může suplementace omega-3 zvýšit účinnost chemoterapie u rakoviny plic (Murphy, 2011). Ve skupině, která k chemoterapii brala rybí olej, byla léčebná odpověď 60%, ve skupině bez suplementace 25,8%. 1 leté přežití 60% vs 38,7%. Benefit léčby u 80% pacientů vs 41,9% ve skupině pouze s chemo. Šlo o chemoterapii carboplatinou a vinorelbinem/gemcitabinem. Pozor, u cisplatiny se naopak zjistilo snížení účinnosti.

Pozitivní vliv suplementace se zjistil i během chemoterapie u kolorektálního karcinomu (Trabal, 2010). To může být dáno schopností omega-3 redukovat aktivitu interleukinu 6, který je spojován se zánětlivými pro-rakovinovými procesy.

Omega-6 mastná kyselina (kyselina linolová) je druhou významnou složkou lněného oleje. Výhodou oleje ze lněných semínek je dobrý poměr mezi omega-3 a omega-6 (převažují omega-3).

Spekuluje se, že potenciálním problémem západní stravy je radikální změna poměru mezi omega-3 a omega-6, kdy po dlouhou dobu lidské historie byl poměr 1 ku 1, ale v posledních cca. 150 letech se výrazně vychýlil na stranu převahy omega-6, až více než 20 ku 1. Tak výrazná změna stravovacích návyků v tak krátkém čase sebou může nést následky.

Nesouvisející úvaha sociologická (možno přeskočit)

Tohle je zajímavé téma. Uvažme, že poslední tisíce let bylo lidské tělo zvyklé na poměr dejme tomu 1 ku 1 a najednou, řekněme posledních 100 let, s nástupem potravinářského průmyslu (konzervace potravin, aby vydržely dlouho a mohly být posílány na velké vzdálenosti; nástup instantních potravin, fast foodů apod.), se ten poměr radikálně vychýlil.
Co na to lidské tělo? V procesu evoluce se postupně vyvíjí a mění, ale ty změny trvají tisíce let. Nedějí se z generace na generaci (dějí se postupným přizpůsobováním, které se reprodukuje v DNA, nikoliv skokovými změnami). Jakákoliv velká změna může vést k velkým následkům, od objevení se např. nových nemocí, zvýšení výskytu některých starých nemocí, nebo až k vyhynutí celého druhu (jak je zaznamenáno např. u některých ryb, kde to může způsobit třeba jen nepatrné zvýšení teploty v jejich životním prostředí).
Něco podobného se děje u vitamínu D3, s jehož nedostatkem neměli lidé nikdy problémy, neboť trávili většinu dne prací venku. Za posledních 100 let se ale většina pracujících přesunula z pole do budov a dnes převládá člověk kancelářský, který přijde do práce v 8 ráno a odchází v 6 večer a často celý den žije „pod umělým osvětlením“. Tato změna pracovního prostoru vede k tomu, že dnes má deficit vitamínu D3 většina populace.
Podobná úchylka se objevuje u opalování. V předchozích cca. 1950 letech nebyla „krásná, opálená pleť“ nikdy považována za hodnotu, za něco, co dělá člověka „krásnějším“. Spíše naopak, opálení bylo něco méně hodnotného. Až nějakých odhadem posledních 50 let se z toho stala móda a něco, co se považuje za hodnotné. A vede to k extrémnímu chování části lidí, kteří se „honí za opálením“ a obsesivně se vystavují slunci, což vede k nárůstu rakoviny kůže (samozřejmě kromě dalších faktorů jako děravění ozonové vrstvy aj.). Současné lidské tělo myslím není evolučně stavěno na obsesivní opalování. Tedy buď na slunce nechodíme vůbec, což nám způsobuje problémy (málo vitamínu D3), nebo se mu naopak vystavujeme pořád, v manické touze po „opálené pleti“, což nám způsobuje rakovinu kůže. Moderní člověk se pohybuje v extrémech a extrém znamená, že je sice potenciál pro rychlejší evoluci DNA, ale současně větší riziko úpadku. KONEC úvahy.

U lněných semínek je poměr omega-3 ku omega-6 zhruba 3 ku 1. Srovnejme třeba s kukuřičným olejem kde je to 1 ku 46 nebo sójovým olejem, který má poměr 1 ku 7.

Za nejlepší zdroj omega-3 se považuje zřejmě tzv. krill oil (olej z mořských mušlí), který má poměr 12 ku 1. Budwigová ale výslovně nedoporučovala konzumaci mořských plodů (korýšů, mušlí), nejspíše ale hlavně z důvodu obsahu těžkých kovů. Konzumace lněných semínek je tedy pozitivní i v tom smyslu, že částečně napravuje „nezdravý“ poměr omega-3 a omega-6 ve prospěch omega-3. K tomu samému vedou i všechna další stravovací doporučení a zákazy v Budwig protokolu.

Lignany

Lněná semínka jsou nejbohatším známým zdrojem lignanů. Druhým také bohatým (ale mnohem méně) zdrojem jsou sezamová semínka. Ostatní potraviny pak mají oproti výše zmíněné dvojici jen zanedbatelný obsah.

U rakovin patří lignany k intenzivně zkoumaných látkám. Bakterie střevní mikroflóry přeměňují lignany např. na enterolakton. Enterolakton je něco, čemu bychom měli věnovat v léčbě rakovin velkou pozornost.

  • k Budwig protokolu je vhodné přidat probiotika+prebiotika, aby se zvýšila produkce enterolaktonu. Zajímavostí je, že ženy mají více střevních bakterií, které jsou schopny produkovat enterolignany, než muži (což může být i důvodem, proč u žen funguje protokol lépe). Podrobně o tom, které střevní bakterie vytvářejí enterolakton viz Clavel, 2006 (tyto informace se využijí k volbě konkrétního probiotika „na míru“)

U enterolaktonu se zjistila výrazná inverzní korelace s rizikem vzniku rakoviny prsu (Pietinen, 2001). Skupina žen s nejvyšší hladinou enterolaktonu v krvi měla nejnižší riziko rakoviny prsu.

Metastudie Boccardo, 2006 zjistila tento efekt zejména u žen před menopauzou, což může souviset s působením lignanů na estrogenové receptory, kdy lignany zřejmě soupeří o tyto receptory a tím, že je obsadí místo estradiolu, tak je výsledkem mnohem slabší pro-estrogenová stimulace, než kdyby receptor obsadil estradiol. Velmi slabá estrogenová aktivita lignanů se dá v podstatě chápat tak, že lignany estrogenové receptory ucpou/zablokují.

Zjistilo se také (Muti, 2000), že za přítomnosti lignanů se estradiol častějí mění na příznivější, méně agresivní metabolit 2-hydroxyestrone a méně často na 16-hydroxylestrone, což je silný estrogen, který je asociován s rizikem vzniku rakoviny prsu.

Seibold, 2014 je další studií vlivu hladiny enterolaktonu na přežití, tentokráte u postmenopauzálních žen s rakovinou prsu. Sledovali 2182 pacientek diagnostikovaných v letech 2001-2005 a sledovali je do roku 2009.
Zajímavé výsledky: mediánová hladina u pacientek, které během té doby zemřely, byla 17,4 a u pacientek, které v té době ještě žily (1913 žen) byla hladina 22,9. Čím vyšší byly hladiny, tím nižší byla celková úmrtnost ze všech příčin i celková úmrtnost specificky na rakovinu prsu. Tato korelace platila pro diagnostická stádia nemoci 0-IIIA, ale nikoliv pro pokročilá stádia nemoci IIIB-IV. Autoři provedli i metastudii (z výsledků dalších 5 studií), kde rovněž zjistili velmi silnou inverzní korelaci mezi hladinami enterolaktonu a celkovou úmrtností a úmrtností specificky na rakovinu prsu (čím vyšší enterolakton, tím nižší úmrtnost).

  • Xiong, 2015 popsal v pokusu ve zkumavce mechanismy, kterými enterolakton působí na nádorové buňky rakoviny prsu a narušuje jejich množení a růst.
  • Rowland, 2014 popsal protinádorové působení u buněk rakoviny prostaty; zjistil např. zvýšené vylučování PTEN tumor supresoru.
  • U rakoviny prostaty zjistila metastudie He, 2015, že příjem fytoestrogenů je spojen s nižším rizikem vzniku rakoviny prostaty. Toto snížené riziko bylo zjištěno i u zvýšených hladin enterolaktonu.
  • Danbara, 2005 popsali protinádorové účinky enterolaktonu v pokusu ve zkumavce a na myších u kolorektálního karcinomu, kde podkožní aplikace výrazně zpomalila u myší růst nádoru. Autoři zaznamenali sníženou aktivitu proteinu Bcl-2, který pomáhá nádorové buňce se vyhýbat smrti.

K čemu je ve směsi tvaroh?

Tvaroh nemá protirakovinové účinky. Budwigová ho ke lněnému oleji přidala, aby napomohl zvýšit biodostupnost látek ve lněném oleji, resp. jejich rozpustnosti.

Tvaroh obsahuje aminokyseliny s obsahem síry: jde o methionin a cystein. Síra obsažená v těchto aminokyselinách napomáhá rozpustnosti mastných kyselin ve vodě, tělo tak dokáže více využít účinné látky z lněného oleje. Teoretické pozadí je rozebráno v článku Mannion, 2011 (odstavec 3.1).
I to je důvod, proč u tvarohu nezáleží na obsahu tuků, ale zejména na obsahu bílkovin. V praxi mívají nízkotučné výrobky vyšší obsah bílkovin (sulfurovaných proteinů) než vysokotučné. Z těchto důvodů může být plnohodnotnou alternativou k tvarohu také nízkotučný jogurt či syrovátka, resp. tzv. whey protein, který by ale měl být lisován za studena. Whey protein má nízký obsah tuků, nízký obsah laktózy, ale vysoký obsah žádoucích bílkovin (článek).

Budwigová spojovala aminokyseliny bohaté na síru se schopností zvýšit okysličení buněk. Krátce se tomuto tématu ve své hypotéze věnuje Majumder, 2015, který se domnívá, že zvýšené okysličení vede k alkalizaci buňky a dále rozebírá, že alkalizace buňky má pozitivní vliv na zastavení růstu nádorových buněk.

Je zajímavé, že když se podíváme konkrétně na obě aminokyseliny, že u spojení methionin a rakovina se objevují hlavně metody redukce methioninu, jako cesty navrhované pro léčbu rakoviny (odkaz). Tedy cílem doporučených hypotéz a postupů je snížit příjem methioninu ve stravě na úplné minimum. Výzkumy také zjistily, že některé nádorové linie jsou závislé na methioninu a nemohou bez něj přežít. Budwig dieta sice obsahuje tvaroh, jako zdroj methioninu, ale obecně veganská strava je typická nízkým obsahem methioninu. Tedy stravovací doporučení jako celek u Budwig protokolu zřejmě směřují k minimalizaci příjmu methioninu.
U cysteinu se zdá, že naopak jsou vhodná vyšší množství, např. Zhang, 2003 zjištuje u žen s nejvyššími hladinami cysteinu v krevní plazmě nejnižší riziko vzniku rakoviny prsu. Lin, 2010 ale nachází naopak vyšší riziko (zejména u žen s nízkou hladinou kyseliny listové). U kolorektálního karcinomu Miller, 2013 vysoké hladiny cysteinu byly spojeny s nižším rizikem.

Lněná semínka. Ženy ano, muži ne?

Za pozornost stojí, že u mužů s vysokými hladinami enterolaktonu, bylo zjištěno vyšší riziko rektálního karcinomu, a mírně vyšší riziko rakoviny tlustého střeva (Johnsen, 2010). Kdežto u žen byly ty samé hladiny asociovány s nižším rizikem jak u rektálního karcinomu, tak u rakoviny tlustého střeva. Z výše uvedených informací se může jevit, že u žen jsou lněná semínka velmi pozitivní, nicméně u rakovin mužů naopak prospívat nemusí.

V roce 2013 vyšly výsledky studie s názvem SELECT, které přinesly informaci, že u mužů s vysokými hladinami omega-3 se zjistilo o 43% vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty než u mužů s nízkými hladinami (odkaz). Výsledky této studie byly podrobeny kritickému přehodnocení a závěr je rozporován z více stran (Walter, 2013; Mercola, 2013). Pro účely tohoto článku zmíním, že závěr se ve studii týkal hladin DHA, nebyl zjištěn u ALA (druh omega-3 v lněných semíncích) a tedy se Budwig protokolu přímo netýká (byť se malá část ALA v těle konvertuje na DHA, ale jde jen o velmi malou část, v porovnání s přímou suplementací DHA).

Lněná semínka a rakovina prsu

  • vhodné u ER- typu rakoviny prsuflax seed; u ER+ typu je situace nejasná, ale nejspíše jsou vhodné také viz výsledky studií zmíněných výše v textu
  • nevhodné pro těhotné a kojící ženy (zejména vysoké dávky, kdy se v testech na zvířatech objevila nějaká poškození plodu; u lidí ale nejsou takové případy známy)
  • vhodné u HER2- typu rakoviny prsu spolu s léčbou trastazumabem (Mason, 2015)
  • v klinické studii Thompson, 2005 byl zaznamenán pomalejší růst nádoru (o 30-71%) u skupiny žen s rakovinou prsu, která konzumovala lněná semínka ve stravě a to každý den po dobu něco přes jednoho měsíce 1 muffin, který obsahoval 25 gramů semínek.
  • výzkum Buck, 2011 (komentář link) zjistil u postmenopauzálních žen s rakovinou prsu, že vysoké hladiny enterolaktonu znamenaly lepší šanci na delší přežití. Efekt se objevil u ER- typu, nikoliv však u ER+. Ženy, které 1-2 roky před diagnózou rakoviny konzumovaly potraviny bohaté na lignany měly po diagnóze o 71% nižší riziko úmrtí na rakovinu než ženy, které konzumovaly malé množství těchto potravin.
  • ve studiích se užívalo průměrně zhruba 25 gramů semínek denně

Pozor, lisováním semínek na olej se ztrácí lignany

Velmi důležité je v této souvislosti zmínit fakt, že při výrobě lněného oleje se lisováním a následnou filtrací téměř zcela ztrácí všechny lignany. Čistý lněný olej tak žádné neobsahuje.
Někteří výrobci  lignany během výrobního procesu do oleje přidávají zpátky (zřejmě tak, že tam přidají rozemletá semínka navíc). Tento proces je ale dobrovolný a není nijak standardizovaný, takže nikde nemáme záruku kolik lignanů bude olej obsahovat.
Může se stát, že olej, který užíváte, neobsahuje lignany žádné (pokud je filtrovaný), nebo jen ve velmi malém množství (pokud je nefiltrovaný). Tím však přicházíme o možná nejvýznamnější zdroj účinků lněných semínek.

  • čistý lněný olej (filtrovaný) neobsahuje žádné lignany, ale má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin
  • drcená lněná semínka mají vysoký obsah lignanů, ale zase obsahují mnohem méně omega-3 než olej
  • jedna polévková lžíce lněných semínek má zhruba 2 gramy mastných kyselin, kdežto jedna polévková lžíce lněného oleje má zhruba 7 gramů
  • u lignanů: filtrovaný olej má 0, a pak jsou tři kategorie: mírně obohacený 5-10mg na lžíci, středně obohacený 10-20mg a silně obohacený 20-40mg/lžíce. Pro porovnání 1 lžíce lněných semínek má 40-45mg lignanů (jiný zdroj uvádí cca. 42mg u celých a 30mg u mletých). Celá semínka mají sice větší obsah lignanů než rozemletá, ale zase by je naše tělo nedokázalo tak dobře zpracovat a tedy by příjem lignanů byl mnohem nižší. Semínka je tedy třeba před konzumací rozemlít.
  • konkrétně loupaná semínka (zbavená tvrdé slupky, ale konzumovaná bez rozemletí) mají o cca. 28% vyšší biodostupnost (vyšší hladiny enterodiolu a enterolaktonu v plazmě) než celá semínka konzumovaná se slupkou (Kuijsten, 2005)
  • celková biodostupnost lignanů u loupaných a mletých je 2-4 vyšší než u celých
  • Tedy nefiltrovaný olej bude zřejmě na úrovni „mírně obohaceného“, tj. 5-10mg lignanů. Lignany jsou rozpustné ve vodě, nikoliv v tuku, budou tedy v láhvi vždy na dně jako sediment. Sediment v láhvi lněného oleje je tedy zárukou, že jsou v něm obsaženy alespoň nějaké lignany.

Pro účely doplňkové léčby, pokud má být účinná, je tedy nezbytné buď pořídit lněný olej, u kterého výrobce garantuje vysoký obsah lignanů (přidává je zpátky; resp. obohacuje navíc) nebo spolu s lněným olejem do dietního protokolu přidávat i rozmixovaná lněná semínka (hlavní zdroj lignanů). Toto je velmi důležitý detail, který může potenciálně značně oslabit účinnnost celého Budwig protokolu, pokud bychom užívali pouze lněný olej (bez lignanů) a nezařadili také rozemletá semínka (zdroj lignanů).

U nás se mi líbí nabídka firmy Agro EL, neboť ti nejprve přijmou objednávky a po uzávěrce termínu objednávek lisují a hned rozesílají zákazníkům. Tedy je záruka, že olej někde neleží týdny na skladě, což je u tohoto produktu velký problém. Lisuje se za studena a je se sedimentem, tedy nefiltrovaný. Obsah lignanů je ale pouze minimální (v sedimentu), neboť výrobce lignany nepřidává navíc. Výrobce také provádí laboratorní analýzu, kde se zákazník dozví podrobné složení (např. poměr omega-3 a omega-6). Na iHerbu je to u olejů informace běžná, v české nabídce ale nikoliv. Agro EL nabízí i semínka.

Nejprodávanější olej na iHerbu je Barlean´s. 236ml za 10,47 dolarů. Je nefiltrovaný a lisovaný za studena. Poměr omega-3 k omega-6 má 4:1. Nejsem si ale jist jaký vliv bude mít na stav oleje daleká přeprava z USA, zvláště během léta. Obávám se, že velmi záporný.

Vzhledem k tomu jak produkt rychle oxiduje a jak je citlivý na teplo, by samozřejmě bylo nejlepší si olej lisovat doma, ale jsou tady vysoké vstupní náklady na zakoupení lisu. Na druhou stranu ale zase bude výroba 1 litru doma mnohem levnější.

Ještě bych doporučil nakupovat vždy celá lněná semínka (loupaná) a mlít vždy až před konzumací. Nikoliv kupovat semínka již namletá! Neboť ta již pak prochází procesem oxidace a hrozí ztráta důležitých látek.

Jaká semínka koupit? Určitě budou v kvalitě rozdíly, ale jednotlivé produkty na trhu není moc jak mezi sebou porovnat. A výše ceny je dnes v oblasti zdraví jen velmi nepřesným a zrádným ukazatelem. Je mnoho výrobců/prodejců, kteří nasadí vysokou cenu u podprůměrného produktu jen proto, že se lidé domnívají, že vysoká cena = vysoká kvalita a mnozí dle této úvahy nakupují.
Bohužel pro výběr semínek nejsem schopen dát žádné konkrétní doporučení.

Závěrečné doporučení

Konzumace lněného oleje / lněných semínek a tvarohu je bezpečnou, bezproblémovou a nadějnou metodou. Jde o položku ve stravě, která nemá kontraindikace s klasickou, ani alternativní léčbou a tím pádem je možno ji pro onkologické pacienty doporučit. Doporučit ji lze zcela určitě u žen. Situace u mužů je méně jasná. Hlavní zdravotní benefit mají omega-3 mastné kyseliny a lignany, z nichž bakterie střevní mikroflóry vytvářejí enterolakton.

Doplnění 04/09/16:
len se pěstuje ve variantě zlaté (golden) a hnědé (brown). Hnědá odrůda se pěstuje hlavně v Kanadě, zlatá pochází z USA (North Dakota). Mezi odrůdami není zásadních rozdílu v obsahu omega 3 a omega 6. Jedinou výjimkou je speciálně vyšlechtěná zlatá odrůda z Austrálie s obchodním názvem Linola, která má nízký obsah omega 3 (ALA). Tato varianta není pro Budwig protokol vhodná.

Na tomto odkazu najdete částečný přehled odrůd a jejich obsahu ALA. Je třeba se vyhnout těm odrůdám, které mají ALA nízkou. Výrobci olejů toto neuvádějí, je třeba se jich na odrůdu přímo zeptat.

 

Autor: Patrik Schoupal
Publikováno: 27.7.2016
Poslední aktualizace: 4.9.2016